Sydamerika

- set over et cykelstyrSydamerika er et utrolig varieret kontinent med alle typer af landskaber; fra ørken til jungle og fra endeløse stepper til snedækkede bjerge. Foredragsholderen følges på cykel over den udstrakte Pampas i det nordlige Argentina og op til 4500 meters højde i Andesbjergene.


Jan cyklede gennem Atacama-ørkenen og det gamle inkarige, hvor han ad inkaernes forladte stier vandrede i fire dage for at nå op til den storslåede forsvundne ruinby Machu Picchu, som først blev opdaget af Hiram Bingham i 1911. I Bolivia blev foredragsholderen udsat for trusler på livet og andre steder vrimlede det med slanger og fugleedderkopper. Turen ender ved ækvatormonomentet 20 kilometer nord for Ecuadors hovedstad Quito.


Foredraget giver en introduktion til det fjerne kontinents spændende historie, den barske natur med vanskelige geografiske forhold og et kig på nutidens samfundsforhold. Undervejs må han trække sin cykel gennem utallige floder, og på ekspedition i Amazonjunglen finder han slanger og et rigt fugleliv. Undervejs besøges forhistoriske bygningsværker, og vi får et indtryk af det hårde liv i Andesbjergene.
Fortællingen bygger på en cykelrejse foretaget i 1986 fra Montevideo i Uruguay til Ecuadors hovedstad, Quito. Fortællingen ledsages af gammeldags lysbilleder.