Georgien & Armenien

- fra kristendommens vugge til postsovjetisk republik


Kristendommen kom allerede til Armenien og Georgien i det femte århundrede, og på trods af flere invasioner fra landenes muslimske naboer, har de bevaret religionen og mange af de gamle kirker og klostre. Især klostergrotterne, som vi især finder i Georgien, er imponerende og interessante at udforske. Foredragsholderen besøger de mange spændende steder på to cykelture igennem de to lande, og vi følger historien fra de første civilisationer op til i dag. Der findes mange gamle kirker, som stadig er i brug og klostergrotter, som bebos af munke.


Armenien er stadig mærket af det folkemord der fandt sted for godt hundrede årsiden. Begge lande var i en stor del af det forrige århundrede del af det sovjetiske imperium, og dets mangaårige diktator Josef Stalin stammer fra Georgien. I dag har begge de moderne kaukasiske stater konflikter med deres nærmeste nabolande; Rusland for Georgiens vedkommende og både Tyrkiet og Azabajdian for Armeniens vedkommende. Foredragsholderen besøger også enklaven Nagorno Karabakh, som har været et omstridt territorium i over 20 år.


Dyrkning og fremstilling af vin har i Georgien traditioner som går omkring 7.000 år tilbage, og mange familier producerer deres egen vin efter gamle traditionelle metoder. Man kan også stadig købe brød fremstillet i traditionelle rundovne.

Foredraget er først og fremmest en indføring i kultur og historie, men foredragsholderen fortæller også om nogle af sine oplevelser undervejs.