Bhutan

- Et paradis i Himalaya?

Et foredrag der på baggrund af foredragsholderens vandretur gennem store dele af det bjergrige Bhutan kommer grundigt rundt om landets unikke kultur og historie, som ofte smelter sammen med religion og myter. Det diskuteres hvordan et af verdens økonomisk fattigste lande, sammen med Danmark kan ligge i toppen på FNs årlige opgørelse over lykkelige nationer.

Bhutan er et lille kongerige gemt godt i de utilgængelige østlige Himalayabjerge. Det er et land med gamle traditioner og en rig kultur. Befolkningen er buddhister, og de fleste lever meget traditionelt.


På baggrund af buddhistiske værdier, indførte indførte den unge fjerde konge i 1970'erne begrebet bruttonational lykke, som modstykke til de traditionelle økonomiske udviklingsmål. Både Danmark og Bhutan figurerer øverst på FNs lykkeindeks, men vi ligger i hver sin ende når det gælder økonomisk udvikling. Økologi og bæredygtighed er vigtige aspekter af bhutanesisk politik, og det er formentlig det eneste land som kan bryste sig af at være CO2 negativt.


Foredraget bringer tilskueren tæt på bhutansk kultur, historie og religion, som er tre uadskillelige faktorer i kongerigets samfundsliv. Vi besøger familier og skoler i nogle af de fjerneste landsbyer i Himalaya, og vi ser byernes imponerende templer og andre bygningsværker.

Bhutan er et land som på mange måder ønsker at følge med udviklingen, men samtidig søger man at bevare de traditionelle værdier. Kan en buddhistmunk, der forventes at tilbringe lange perioder af sit liv i afsondret meditation, have en mobiltelefon? Læs mere om Bhutan.