Afrika

- set over et cykelstyrEfter to måneders cykling ned gennem det dengang kommunistiske Østeuropa, krydser foredragsholderen Middelhavet og cykler ned langs Nilen gennem det nord- og østlige Afrika. Inden etapens afslutning på de hvide sandstrande ved det Indiske Ocean bestiges Kenyas højeste bjerg, Mt. Kenya.


Vi starter i Faraoernes og de imponerende pyramiders Egypten. Den gamle egyptiske kultur rummer stadig mange hemmeligheder, men tydningen af Rosettastenens indskrifter har været med til at afsløre en del af dem. I mange antikke templer og gravkamre står de farvestrålende hieroglyffer stadig tydeligt frem.


Siden går det gennem ørkener, buskstepper og tætte skove til det rige dyreliv på de Østafrikanske savanner, hvor Jan nær var blevet løbet over ende af en giraf. I Egypten blev han nærmest stenet i hver en landsby, mens han længere sydpå oplever en utrolig gæstfrihed fra folk der næsten intet ejer. I Sudan blev cyklen stjålet men fundet igen efter to ugers søgning.


I Østafrika kom foredragsholderen tæt på giraffer, flodheste, bavianer og mange andre dyr. Da Jan smed cyklen fra sig for at komme tættere på en imponerende elefant, vendte den ryggen til og forsvandt ind i de lave skove.


Fortællingen bygger på første del af en cykelrejse foretaget i 1981-83 fra København gennem det dengang kommunistiske Østeuropa og langs med Nilen til det nordlige Tanzania. Rejsen fortsatte i ni måneder mere gennem Asien. Fortællingen ledsages af gammeldags lysbilleder.